Milyen is egy gyerekbarát kert? 6+1 tipp egy kisgyermekes szülő tollából

Milyen is egy gyerekbarát kert? 6+1 tipp egy kisgyermekes szülő tollából

Amikor otthon vagyunk a gyerekekkel, kisgyermekes szülőként az egyik legfontosabb a számomra, hogy a gyerekeim mindig biztonságban legyenek, akkor is, ha esetleg épp nincs rajtuk a szemem néhány percig, mert éppen a házimunkát csinálom vagy egyéb teendőket intézek. Emellett örülök annak is, hogy a gyerekek legalább egy kis ideig le tudják kötni magukat egymással játszva vagy egyedül is, ezért olyan környezetet igyekeztünk kialakítani a számukra, ahol el tudják foglalni magukat bizonyos időre akár egyedül is.  Kertünket úgy alakítottuk ki, hogy az biztonságos, de egyben izgalmas is legyen nekik. Milyen is lett így a mi gyerekbarát kertünk?

1) Belátható és viszonylag kis méretű

Kertünk közvetlenül a nappaliból nyílik, ahonnan üvegajtókon és ablakokon keresztül könnyen ráláthatok a gyerekekre, vagy ha éppen nem is nézek rájuk, de folyamatosan hallom őket, így az ebéd is el tud készülni mellettük. Kertünk viszonylag kis méretű, összesen 100 négyzetméter. Kisgyerekeknek ez a méret pont elég, ha valaki nagyobb, zegzugosabb kerttel rendelkezik, akkor is érdemes lehet elgondolkodni a kert egy részének a leválasztásán és ennek a kisebb területnek a gyerekbaráttá alakításán.

2) Puha fű és megfelelő növények

Kertünk egyik legnagyobb kincse a szépen gondozott puha fű, amelyben mindkét gyerekünk boldogan mászott, amikor még babák voltak, majd első lépteiket is biztonsággal tették meg benne. Ezen kívül a dísznövények ültetésénél odafigyeltünk, hogy mérgező növény ne kerüljön a kertbe. A magaságyásban termő növények pedig mindig extra boldogságot jelentenek a gyerekeknek, legyen az eper-, paradicsom- vagy éppen borsószüret.

3) Izgalmas, játékokkal felszerelt

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy minden területen megtalálják a nekik szánt dolgokat, kertünkben így elhelyeztünk homokozót, alacsony magasságú kerti fa játszóházat csúszdával és egyéb kerti játékokat is. A fa játszóházat felszereltük konyhával és konyhai kiegészítőkkel is, így a gyerekek számára igazán tartalmas időtöltés a főzőcskézés és a szerepjáték a házikójukban. Webshopunkban, a Tökmag Design webáruház kínálatában elérhetőek izgalmas és a gyerekeket lekötő kerti játékok, mint a kerti játszóházak, kerti konyhák, homokozó és egyéb kerti játékok is.

4) Árnyékos

Főleg egy meleg, napsütéses nyári napon ér aranyat az árnyék, így jó, ha van mi alá elbújni, hogy ne kelljen a napot a házban tölteni kánikulában sem. Lehet ez egy magasra nőtt fa, egy veranda, a házfal, vagy a kerítés árnyéka is.

5) Nem meredek, nincsenek nagy esési lehetőségek

Mivel a kisgyerekek veszélyérzete és egyensúly érzéke még korántsem olyan fejlett mint a nagyobbaké vagy a felnőtteké, ezért nagyon oda kell rá figyelni, hogy a gyerekünket milyen terepviszonyok között engedjük szabadon mozogni. Szerencsére a kertünk teljesen sík, nincsenek benne se lépcsők, se magaslatok, ahonnan nagyot eshetnének és megsérülhetnének a gyerekek.

6) Zárt kertkapu

A gyerekek minden ajtót kinyitnak, amit kitudnak, legyen az szekrényajtó, hűtőajtó, bejárati ajtó és akár a kertkapu is. Így nagyon fontos arra odafigyelni, hogy ezek mindig úgy legyenek bezárva, hogy a kisgyermek számára egy egyszerű kilincslenyomással ne lehessen kinyitni.

+1) Gyerekbarát házi kedvenc

A gyerekeknek igazi kincs lehet, ha van otthon egy olyan gyerekekhez szoktatott és nyugodt, barátságos házi kedvenc, elsősorban egy kedves kutyus, akit gyömöszölhetnek, akivel labdázhatnak vagy játszhatnak. Nálunk egy aranyos spániel a kitüntetett, akit mindkét kisgyerekünk már 1 éves korától kezdve igazi játszópajtásnak tartott.

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.