Montessori szemléletű otthon kialakítása

Montessori szemléletű otthon kialakítása

A Montessori-módszer egy olyan oktatási filozófia, amelyet Maria Montessori olasz orvos és pedagógus fejlesztett ki. Ez a megközelítés az önálló tanulás és felfedezés támogatására összpontosít, és a gyerekek fejlődését és érdeklődését helyezi az oktatás középpontjába. A Montessori-szemlélet nemcsak az iskolában, hanem otthon is alkalmazható, és a Montessori-szemléletű szoba egy olyan környezetet teremt, amely segíti a gyerekek önkifejezését, önállóságát és tanulását.
Ebben a cikkben arra adunk tanácsokat, hogyan tudsz Montessori szemléletű otthont és Montessori szemléletű gyerekszobát kialakítani néhány egyszerű lépésben.

Tudatosan rendezd be a környezetet

Egy Montessori otthonban mindennek megvan a helye és minden a helyén van, így a gyermeked gyorsan megtanulhatja, hogy mi mire való és minek hol a helye. Ezen kívül fontos, hogy azok az eszközök, amelyeket a gyermeked használ, elérhető magasságban legyenek, így önállóan is elérhesse őket, ne kelljen a segítségedet kérnie.

Montessori otthon

Konyha

A konyha számtalan lehetőséget kínál a gyermeked számára a független tevékenységek gyakorlására, mint például a bevásárolt zöldségek elpakolása, az egyszerűbb ételek előkészítése vagy a takarítás az étkezést követően. A megfelelő konyhai környezet kialakításával elérheted, hogy gyermeked egyszerűbben elérhesse és használatba vehesse a számára biztonságosan használható eszközöket és önálló tevékenységbe kezdjen. 

Az alábbi javaslataink hasznosak lehetnek a konyhád kialakítása során:

 • Egészséges ételeket tartó dobozok elérhető helyen a köztes étkezésekhez: Azokat az egészséges snackeket, amelyeket a gyermeked szívesen fogyaszt, tedd a gyermeked számára elérhető magasságba a hűtőben vagy a konyhai polcon, hogy a gyermeked kiszolgálhassa magát. Érdemes olyan helyet is kialakítani, ahonnan a gyermeked könnyedén vizet tud venni, ha megszomjazna.
 • Konyhai fellépők: Egy konyhai fellépő segítségével a gyermeked könnyedén elérheti a magasabban lévő kézmosó csapot vagy követheti a főzési folyamatot és segíthet neked a konyhai előkészületek során.
 • Gyerekasztalok és gyerekszékek: A gyermeked számára méretezett gyerekasztal és gyerekszék bátoríthatja őt az önálló étkezésre és ergonomikus kialakításuknak köszönhetően kényelmes helyet biztosít számára az ebéd során. Egy ilyen saját hely kialakítása a gyermeked felelősség érzetét is növelheti, ösztönzheted is arra, hogy a gyerekasztal és gyerekszék területét ő tartsa tisztán.
 • gyerekasztal gyerekszékkel

   

  Hálószoba

  Célszerű gyermeked hálószobáját vagy gyerekszobáját úgy kialakítani, hogy ott a számára legtöbb fontos tevékenységet elvégezhesse, mint a játék, az öltözködés és a pihenés. Ezt a  biztonságos és megnyugtató környezetet kellően minimalista megoldásokkal érdemes kialakítani, hogy a gyermek itt zavaró tényezők és túlingerlés nélkül tevékenykedhessen.
  A gyerekszobában még fontosabb, hogy a gyermeked mindent elérhessen, ami számára hasznos és biztonságos, így képessé téve őt arra, hogy önálló döntéseket hozzon.

 • Ruhatár: Helyezd el a gyerekruhákat alacsony fiókokban vagy kosarakban, hogy gyermeked elérhesse a ruháját. Érdemes gyermeked fiókjait, kosarait és szekrényét mindig az évszaknak megfelelő ruházattal feltölteni, így elkerülve azokat a helyzeteket, amikor a gyermeked esetleg kedvet kap a téli kabátjához a nyári hőségben. Az életkor előrehaladtával fogják megérteni, hogy bizonyos ruhadarabok mikor megfelelőek, és idővel hozzáférhetnek teljes ruhatárukhoz.
 • Játéktárolás: Helyezd a játékokat és kreatív eszközöket alacsony polcokra, ahol gyermeked könnyen hozzáférhet, majd bontsd szét ezeket a játékokat és eszközöket különböző tematikus kosarakba és ládákba, hogy a tárgyak rendszerezettek legyenek és a gyermeked könnyen megtalálja őket anélkül, hogy más játékok és eszközök halmát kellene átszitálni.
 • Gyerekágy, alvás: Montessori szemléletű hálószobákban az alacsony magasságú, úgynevezett padlóágy vagy házikóágy ajánlott, hogy kisgyermeked könnyen és biztonságosan használhassa ágyát akár alvásra, akár kuckózásra és játékra.
 • Dekoráció: Érdemes a kicsi érdeklődési körének megfelelő dekorációt választanod és akár bevonni az egyes dekor darabok kiválasztásába a gyermeked is. Tükör elhelyezése is előnyös lehet a szobában mind a ruhát választó ovis korúak számára, mind a csecsemők és totyogók számára, akik megismerkednek saját tükörképükkel.

 • A Montessori nevelésben a szülőknek az is tanácsolják, hogy néhány hetente forgassák a gyermekek számára elérhető játékokat és könyveket. Ennek célja, hogy a gyermeked időről időre megkapja a felfedezés élményét, így nem szükséges mindig új játékokat vásárolnunk, elegendő a meglévőket az érdeklődési körének és a fejlődésének megfelelően forgatnunk.


  Nappali

  A nappali Montessori szemléletmód szerinti kialakításánál elegendő, ha kialakítunk egy úgynevezett gyereksarkot vagy dedikált területet, amely elveiben egyezik a hálószoba kialakítása során már leírtakkal. Amellett, hogy gyermekek számára méretezett gyerekasztalt és gyerekszéket helyezel el a gyermeked számára kijelölt területre, gyermekek számára kialakított padlószőnyeggel jelezheted  számára, hol végezheti játékos és önálló tevékenységét. Berendezésként ajánlottak az úgynevezett tornázók, mint a háromszög mászóka, a rámpa és a hinta, emellett az alacsony magasságú polcok, játéktárolásra alkalmas ládák, amelyekben elférnek a könnyen hozzáférhető játékok, könyvek, kreatív és fejlesztő eszközök, szintén forgatva őket néhány hetes - 1-2 hónapos időközönként.


  Kert a Montessori szemléletben

  Joggal tarthatunk tőle, hogy ha túl nagy teret engedünk gyermekünk önállóságának a házban, annak kupi, kosz és sok-sok szülői takarítás lesz a vége, ami nagy valószínűséggel a kezdetekben így is lesz. A megfelelően kialakított, gyerekbarát kertünkben viszont a gyermekünk még inkább kiélheti felfedező énjét és kipróbálhat különböző tevékenységeket, kísérletezhet, koszolhat, anélkül, hogy számunkra, mint szülők számára túl sok utómunkát okozzon.
  A kertünkben is érdemes kijelölni gyermekünknek egy dedikált területet, és érdemes ezt a teret olyan játékokkal gazdagabbá tenni, ahol a Montessori szemlélet szerint játszhat, alkothat és önállóan tevékenykedhet. Ilyen kerti játékok lehetnek a kerti játszóház kiskonyhával, a kerti játszótér csúszdával és hintával, a homokozó, vagy a sarazó-vizező és piknikező kerti játszóasztal is.

  Piknik asztal, játszóasztal
  Összefoglalva tehát a Montessori-szemléletű otthon egy olyan környezet, amely támogatja a gyermek önállóságát, felfedezési vágyát és tanulását. Ez a környezet gondosan előkészített és a gyermek igényeire szabott, hogy segítse az önálló tevékenységet, az érzékszervi és motoros fejlődést, valamint a független tanulást. A Montessori-szemléletű otthon lehetőséget nyújt a gyermeknek arra, hogy aktív résztvevővé váljon saját fejlődésében és megerősítse a magabiztosságát.

  Vissza a blogba

  Hozzászólás írása

  Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.